Pengenalan

Objektif program ini ialah untuk memberi pendidikan professional dan latihan kepada pelajar yang ingin menjadi Ahli Fisioterapi. Profesion fisioterapi melibatkan rawatan pemulihan dengan menggunakan pelbagai teknik dan modality seperti rawatan senaman, terapi manual, terapi elektro, terapi hidro serta pendidikan dan nasihat kepada klien.

This program introducing student with English subject, Health Psychology, Anatomy & Physiology, Management and Professional Issues In Physiotherapy, Kinesiology, Physiotherapeutic Exercises, Electrophysical Modalities, Co-Curriculum, Islamic & Asia Civilization, Sejarah Malaysia,  Clinical condition, Physiotherapy In Cardiorespiratory, Musculoskeletal Disorders, Physiotherapy In Musculoskeletal Practice, Physiotherapy In Neurology, Ergonomics, Community Based Rehabilitation, Evidence Based Practice, Neuroscience, Physiotherapy In Critical Care, Physiotherapy in Spinal Practice, Research Methodology, Physiotherapy in  Pediatrics Exercise Physiology, Pharmacology in Rehabilitation, Principles of Nutrition, Food Science, Technology Entrepreneurship, Biostatistics, Physiotherapy in Sports, Physiotherapy in Gerontology, Physiotherapy in Women’s Health, Clinical Placement and Project.

Prospek Kerjaya

Graduan-graduan berpeluang berkhidmat di hospital kerajaan dan swasta, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Badan Bukan Kerajaan (NGO), Pusat Sukan dan Fitness, Pusat pemulihan rehabilitasi jantung, Pusat geriatric dan Pusat pemulihan dalam komuniti.

Peluang Pengajian

Graduan diploma Fisioterapi boleh melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana muda, Sarjana dan PHD di university tempatan dan luar negara.

 

Tajaan atau biasiswa boleh diperoleh daripada :

  • Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)
  • Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)
  • Yayasan negeri
  • Kerajaan negeri
  • Majlis Amanah Rakyat(MARA)

 

  Syarat Kemasukan

FAKULTI SAINS KESIHATAN

Memenuhi Syarat Am Universiti Serta Syarat Khas Program

Bil

Nama Program | Kod UiTM/Kod UPU |

Tempoh Pengajian | Syarat Am Universiti

Lepasan

Syarat Khas Program

 

 

 

1.

Terbuka kepada pemohon aliran

Sains/Teknikal dan Sastera

 

Diploma Fisioterapi

HS114/E2035

(3 tahun/6 Semester)

 

Terbuka kepada keturunan Melayu, Anak Negeri Sabah, Anak Negeri Sarawak dan Orang Asli Sahaja.

 

(Pengambilan Sesi Jun sahaja)

 

Syarat Am Universiti

Lulus SPM atau yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan Malaysia dengan mendapat LIMA (5) kepujian termasuk Bahasa Melayu

 

DAN

 

Lulus Sejarah (Mula diguna pakai SPM 2013)

1. Calon yang tamat program ini boleh memohon mengikuti mana-mana fakulti dengan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh Universiti

2. Calon PERLU memiliki keputusan MUET yang telah ditetapkan sebelum memohon ke peringkat Sarjana Muda

LEPASAN SPM

Memenuhi SYARAT AM UNIVERSITI dengan mendapat kepujian dalam mata pelajaran:

  Biologi

  Fizik

  Matematik/Matematik Tambahan

 

DAN

  • Bahasa Inggeris minima Gred B

 

DAN

Calon tidak mempunyai ketidakupayaan fizikal yang menyukarkan kerja-kerja amali

LEPASAN PRA DIPLOMA UiTM

Lulus Naik Taraf (LNT) program Pra Diploma Sains (PD007/PD008) dari UiTM dengan keputusan: (Semester 1: CGPA 3.00 atau Semester 2: CGPA 2.75)

 

DAN

Calon tidak mempunyai ketidakupayaan fizikal yang menyukarkan kerja-kerja amali